POLIFENOL BERKESAN!
Polifenol adalah sekumpulan bahan semulajadi yang terdapat di dalam tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan yang berperanan memberi mereka warna sambil melindungi dari penyakit. Polifenol memainkan peranan penting dalam mengekalkan kesihatan dan kesejahteraan anda, melindungi sel-sel dalam tubuh dari kerosakan oleh radikal bebas termasuk mengekalkan tahap glukosa darah yang sihat.
Tahukah Anda?
Polifenol paling banyak dijumpai dalam tumbuhan berwarna gelap seperti anggur dan elderberry. Jumlahnya tinggi di dalam biji dan kulit buah.
POLIFENOL Kekalkan Tahap Glukosa Darah Yang Sihat
Tahap glukosa darah bergantung pada jenis dan jumlah makanan yang anda makan, serta berapa efektif badan anda menghasilkan dan menggunakan insulin yang mengangkut glukosa ke dalam sel anda.
Semakin sihat tahap glukosa anda, semakin rendah risiko anda mengalami penyakit metabolik seperti kencing manis.
Kajian klinikal terkini menunjukkan polifenol mungkin mempunyai potensi untuk mengekalkan tahap glukosa yang sihat dengan:
Mengawalatur penyerapan glukosa.1,2
Meningkatkan kepekaan insulin.3
Merangsang rembesan insulin.4,5
Meningkatkan proses penguraian glukosa.5,6
Ini
Buktinya!
Ketahui bagaimana polifenol membantu mengekalkan tahap glukosa
darah yang sihat.
1. Pandey KB and Rizvi SI. 2009. Plant polyphenols as dietary antioxidants in human health
and diseases. Oxid Med Cell Longev. Nov-Dec; 2(5): 270–278.
2. Williamson G. 2013. Possible effects of dietary polyphenols on sugar absorption and digestion.
Mol Nutr Food Res Jan;57(1):48-57.
3. Akpene EB et al. 2006. Muscadine grape products intake, diet and blood constituents of
non-diabetic and type 2 diabetic subjects. Nutrition Journal. Vol 22, Issues 11-12, Pages 1137–1145
4. Nyambe SH and Williamson G. 2016. Polyphenol and fiber-rich dried fruits with green tea attenuate
starch-derived postprandial blood glucose and insulin: a randomized, controlled, single blind,
cross-over intervention. Br J Nutr 116(3):443-50.
5. Bozetto L et al. 2015. Polyphenol-rich diets improve glucose metabolism in people at high
cardiometabolic risk: a controlled randomized intervention trial. Diabetologia Jul;58(7):1551-60
6. Kati H et al. 2010. Impact of dietary polyphenols on carbohydrate metabolism. Int J Mol Sci.
11(4), 1365-1402.
Ingin maklumat lanjut berkenaan produk tinggi POLIFENOL? Sila klik di sini
Klik di sini untuk maklumat lanjut berkenaan Kerosakkan sel dan Polifenol.
No comments:
Post a Comment